Geen categorie

Leidenaren en Leiden op postzegels 1

In het maandblad Filatelie las ik, dat de Haarlemse vereniging ‘Op Hoop van Zegels’ op zijn website een rubriek heeft over Kennemerlanders op postzegels. Dat was voor mij aanleiding om eens te gaan kijken hoe dat zit met Leiden en Leidenaren op zegels. Ik neem het meteen wat breder: Leiden en omgeving. Een duidelijke band met Leiden is voor mij ook voldoende. Zo hebben Juliana, Beatrix en koning WA in Leiden gestudeerd en, behalve Juliana, ook gewoond. Keur ik goed! 

Juliana. Het was Juliana’s eigen wens om na het beëindigen van haar middelbare school verder te studeren. Ze verhuisde naar de villa In ’t Waerle in Katwijk om ondanks het ontbreken van het juiste schooldiploma een verkorte studie te volgen aan de Rijksuniversiteit Leiden, die geheel werd toegespitst op de taak die haar wachtte.

rembrandt 1930 (2)

Rembrandt. En in dit Rembrandtjaar (2019) kunnen we natuurlijk al helemaal niet om onze grootste schilder heen. Al in 1930 werden de eerste Rembrandtzegels uitgegeven, waarna het portret van Titus Titus_at_the_Writing_Desk_by_Rembrandtin 1941 volgde en in 1956 de vijf grote Rembrandtzegels.

En dan hebben we – heel voor de hand liggend – BoerBoerhavehaave. Zowel in 1928 al in 1938 werd zijn portret op een zegel gezet.

Wat ik niet wist: de zomerzegels van 1937 zijn uitgebracht ter gelegenheid van 375 jaar Leidse Universiteit. Zij tonen de eerste curator, Janus Dousa (links) en rechts Jan van Hout. Van Hout was stadsseDousa en van Houtcretaris van Leiden, secretaris van de universiteit, Nederlandstalig dichter en vernieuwer. Dousa was bij het tweede beleg van Leiden door de Spanjaarden (1574) de bevelhebber. Na de overwinning op de Spanjaarden mocht Leiden van Willem van Oranje een universiteit stichten. Dousa maakte deel uit van de voorbereidingscommissie. Na de stichting in februari 1575 bleef hij de rest van zijn leven deel uitmaken van het driekoppige college van curatoren. In 1585 werd hij ook benoemd als de eerste bibliothecaris van de universiteit.

Om bij de wat oudere zegels te blijven: Jan Toorop ontwierp, in Jugendstilstijl, de twee zegels die naar hem genoemd zijn. De zegels kwamen uit in 1923. Toorop werdJan Toorop1 geboren op Java, maar vertrok naar Nederland om daaJan Toorop 2r een betere opleiding te krijgen, terwijl zijn familie achterbleef in Nederlands-Indië. In 1869 ging hij naar Leiden in Nederland. In 1874 ging hij naar Winterswijk om de HBS te volgen. Hij was niet honkvast, maar van 1890 tot 1892 en van 1899 tot 1904 woonde hij in Katwijk aan Zee.

Voor thematische verzamelaars lijkt me dit trouwens een prachtig onderwerp, als je ook naar Leidenaren op buitenlandse zegels gaat kijken. Pas dan op, dat je niet wordt bedolven onder de Rembrandtzegels.

december 2019
Jan Verbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s